Meistä varmasti moni on elämänsä aikana suunnitellut, aikonut ja luvannut aloittaa elintapoihin liittyviä muutoksia. Tammikuu on ollut lupausten täytäntöönpanojen aloittamisen kulta-aikaa.

Yksi aloittaa liikunnallisemman elämän, toinen jättää herkut pois ja kolmas kääntää korkin kiinni. Toisilla meistä muutoksista tulee pysyviä, mutta monella parin kolmen kuukauden jälkeen arki on palannut entisiin toimintapoihin.

Miksi toiset onnistuvat pysyvien muutosten tekemisessä toisia paremmin?

Asiantuntijoiden mukaan elintapojen ja terveyskäyttäytymisen muutos aikaansaadaan tietoisten ja tiedostamattomien prosessien kautta motivaatioon, taitoihin ja tilaisuuksiin liittyviin tekijöihin vaikuttamalla.

Ei ole olemassa valmista karttaa tai ohjekirjaa muutoksissa onnistumiselle, vaan suunta muutoksille löytyy itseä kuuntelemalla.

Motivaation voi virittää!

Muutosten tarpeellisuutta pohdittaessa meidän tulisi tarkastella omia arvojamme, mitä pidämme tärkeinä itsellemme. Niistä löydämme kenties motivaatiota oman hyvinvoinnin ja aivoterveyden vaalimiseen ja lisäämiseen.

Tietoisuus omista arvoistamme auttaa meitä myös laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen.

Kenties polku pysyviin elintapamuutoksiin alkaa vastaamalla kysymyksiin:

Mitä arvostan elämässäni, minkälainen ihminen haluan olla, mikä minulle on tärkeää ja minkälaista elämää haluan elää. Mitä sinä vastaisit?

Helppoahan se on neuvoa…

Itse pidän hyviä yöunia arvokkaina. Arvokkaan niistä tekevät minulle hyvien unien ”seuraukset” eli koen jaksavani arjen touhuja paremmin, olen vireämpi ja (toivottavasti) miellyttävämpi äiti, vaimo, ystävä ja työkaveri. Lisäksi huomaan selkeämmin niitä pieniäkin hyvän hetkiä elämässä.

Henri luennoi meillekin

Henri Tuomilehto on hyvän unen lähettiläs, joka on viidentoista vuoden ajan tutkinut unta, unen vaikutuksia terveyteen ja erityisesti sitä, kuinka meistä jokainen voi parantaa nukkumistaan. 

Meillä Lapin Muistiyhdistyksessä on meneillään Lapin Muisti Kuntoon –hanke, jossa tavoitteena on innostaa lappilaisia huolehtimaan aivoterveydestään koko elämän ajan. 

Lapin Muisti Kuntoon -hankkeesta voit lukea tästä.

Kutsuimme Henri Tuomilehdon luennoimaan meille marraskuussa aiheesta Nukkumalla menestykseen. Hän sai jälleen kuulijan ymmärtämään, kuinka merkittäviä tekijöitä uni ja palautuminen ovat niin yksilölle kuin kansantaloudellekin. 

Riittävä uni on osa terveellisiä elintapoja, jotka edistävät aivoterveyttä ja muistia. 

Tuomilehto on johtanut muun muassa tutkimusta, jossa osoitettiin ensimmäisenä maailmassa terveellisten elämäntapojen hyödyllinen vaikutus uniapnean hoidossa. Tutkimus on muuttanut jopa kansainvälisiä hoitosuosituksia uniapnean hoidossa.

Henri Tuomilehdon vinkit hyvästä unesta ovat olleet minullekin todella tärkeitä.

Kohta tulee vuosi täyteen tätä unen arvostamisen muutosta ja luotan vahvasti, että tämä muutos on pysyvä.

Joko sinä olisit valmis elämäntapamuutokselle? Latu on jo valmiina.

Terveisin,

Annika

Annika Väihkönen kasvokuva.

Jaa tämä sivu: