Nesteitä tulisi päivän aikana nauttia 1-1,5 litraa, mieluiten vettä. Tosin kesäkuumalla parempi vaihtoehtoehto on laimea mehu tai kivennäisvesi riittävän suolatasapainon ylläpitämiseksi.
Aivosi on elin, joka tarvitsee eniten energiaa. Itse asiassa 75 prosenttia aivoista on vettä. Se tarvitsee tätä perustavanlaatuista, mahtavaa ainesta, jotta se voi jatkaa toimimista.
Miksi se veden juominen on välillä niin hankalaa? Se ei maistu miltään?
Omasta mielestäni juon liian vähän, ja olenkin nyt yrittänyt parantaa tapani ja pitää vesipulloa mukanani. Ohjaan liikuntaryhmiä ja varsinkin zumbaa ohjatessa on pakko juoda monta kertaa niin hikistä hommaa se on ja siksikin että aivot pelaavat taas muistin kannalta hyvin, muistan paremmin kappaleiden koreografiat.
Kerran eräällä zumbatunnilla unohtelin melkein koko ajan kappaleiden koreografiat, kunnes huomasin, mistä se johtuu. Päätäkin särki, joten olin juonut liian vähän vettä.
Asia alkoi korjaantua, kun pidin juomataukoja. Aivot saivat taas nestettä toimiakseen.
Veden juontikin kannattaa siis opetella, jos se ei ole jo osa päivän rutiinia. Myös veden juomisella voit edistää omaa aivoterveyttäsi.
Työpäivän aikana on myös hyvä muistaa juoda, jotta aivomme saavat polttoainetta asioiden muistamiseen ja voimme keskittyä asioihin, jotka sillä hetkellä vaativat meiltä paljon harkintaa ja jäsentelyä.
Eräs vanha rouva muisteli minulle kerran, kuinka hän oli joutunut sairaalaan kuumaan kesäaikaan, koska oli juonut liian vähän. Hänellä oli vasta todettu muistisairaus ja hän sanoikin, että on nyt tuonut vesikannun keskelle pöytää, että hän muistaa juoda. Lisäksi hän totesi, että kun kotihoidon hoitajat käyvät, muistuttavat he myös hän juomisesta.
Liian vähäinen nesteiden nauttiminen voi siis johtaa kehon kuivumiseen ja tällöin voi joutua sairaalahoitoon.
Tästä linkistä saat lisätietoa veden tärkeydestä aivoilla.
Ilman vettä emme tulisi toimeen muutenkaan, niin moneen asiaan sitä tarvitsemme.
Sairaanhoitajan työssäni opin, että vesi on myös hyvä haavojen hoidossa, moni kokeneempi hoitaja sanoi minulle aina, että haavojen puhdistukseen on hyvä käyttää vettä ja siitä tulikin idea tämän blogin otsikoksi, vesi vanhin voitehista.
Vesi on siis hyvä niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Valitettavasti kaikissa maissa ei saada nauttia puhtaasta juoma -ja pesuvedestä, näin on esimerkiksi monessa Afrikan valtiossa.
Olkaamme siis onnellisia ja kiitollisia, että meillä on puhdasta vettä käytettävissä.
Joulu lähestyy ja kohta pöydät notkuvat herkullisista jouluruista, muistammehan joulun aikaan myös juoda riittävästi vettä vaikka maustettuna jollain mielekkäällä ainesosalla, jotta aivomme pysyvät virkeinä ja aktiivisina ja jaksamme taas loman jälkeen uudella puhdilla aloittaa arjen touhuilut.
Katriina Holck toimii Lapin Muistiyhdistyksen muistiohjaajana.