Värkkää väriä lautaselle on Annikan Aivovinkkien aiheena.
Suomalaisten aivoterveyttä haastavat tänä päivänä muun muassa runsas suolan, sokerin ja kovan rasvan käyttö sekä vähäinen kuidun saanti. Aivoissamme on 600 kilometriä pieniä verisuonia, joita tulisi vaalia mahdollisimman hyvillä rakennus- ja polttoaineilla.
Energiankulutuksesta aivomme lohkaisevat viidenneksen.
Ei ole siis aivan yhdentekevää, mitä polttoainetta energiaksemme tankkaamme. Siksi kannattaa värkätä väriä lautaselle.
Värikkäissä kasviksissa on härskiintymistä estäviä aineita eli antioksidantteja.
Väriä lautaselle saat myös hedelmistä ja marjoista.
Lisäksi lautaselle kannattaa valita monipuolisesti pehmeän rasvan lähteitä kuten kasviöljyä, kalaa ja pähkinöitä sekä täysjyväviljatuotteita.
Suoliston ja sen mikrobien terveysvaikutukset ovat meille vasta avautumassa. Kun haluamme ruokkia hyvin suolistomme mikrobeja, kannattaa meidän käyttää runsaasti kuitua sisältäviä ruoka-aineita, erityisesti täysjyväviljatuotteita.
Jos ruokavaliosta saat riittävästi kuitua, saat myös monia muita asioita riittävästi.
Omat valintani alkoivat hyvin…
Lueskelin Aivoliiton monipuolisia ruokaan liittyviä nettisivuja. Sama teema on esillä myös Sydänliiton sivuilla, sillä valtakunnallinen sydänviikko alkaa sunnuntaina 18.4.
Päätin, että seuraan päivän ajan tarkkaan, minkälaisia valintoja teen omalle lautaselleni. Kirjasin kohtalaisen tarkasti, mitä ja minkäväristä ruokaa söin.
Määriä en punninnut, vaan arvio perustui kappalemääriin tai silmämääräiseen arvioon.
Tässä lyhyt listaus päivän ruokailuista ja huomioista.
Aamupala seitsemän aikaan aamulla koostui kaura-kuitu puurosta (ilman suolaa), jossa oli kourallinen mustikoita ja kasvimargariini-silmä sekä kahdesta ruisleivästä, joissa päällä samaa margariinia kuin puurossa, siivu 5%:sta juustoa sekä tomaattia. Juomana lasillinen vettä.
Olin tyytyväinen itseeni, hyvin lähti liikkeelle.
Töissä oli kohtalaisen työntäyteinen aamupäivä ja lounaalle meno venyi yli puoleen päivään. Lounaalle suunnitellut eväät olivat jääneet kotiin jääkaappiin, joten täytyi tyytyä työpöydän laatikosta löytyvään ”hätävaraan”.
Lounas koostui värittömistä nuudeleista ja maustekastikkeella höystetystä tonnikalapurkillisesta. Juomaksi lasillinen vettä.
Tästä oli väri-ilottelu kaukana ja kasvikset sekä vihannekset loistivat poissaolollaan.
Lounaasta ei ollut mennyt kahta tuntiakaan, kun huomasin kaivelevani työpöytäni laatikkoa ja etsiväni jotain hyvää. ”Makean hammasta” kolotti.
Oli tyytyminen kauraiseen, tumma suklaan makuiseen välipalakeksiin ja appelsiiniin. Nautiskelin ne inkivääriteellä höystettynä.
Puoli viiden jälkeen tullessani kotiin oli melkoinen nälkä. Oli mietittävä, mikä ruoka valmistuu mahdollisimman pikaisesti. Kauraspagetti ja tomaattimurskalla maustettu jauhelihakastike kelpasivat muillekin.
Missä olivat jälleen ne monipuoliset värit?
Iltapalalla päätin petrata.
Kokosin lautaselleni rasvatonta, maustamatonta jogurttia, johon päälle marjoja, banaania ja pähkinöitä. Täysjyväleipien päälle latasin ison kerroksen salaatinlehtisekoitusta.
Lisäksi popsin pienen rasiallisen pieniä luumutomaatteja. Juomana mukillinen rooibos -teetä.
Mielestäni onnistuin ainakin värien lisäämisessä.
Yhteenvetona tästä päivän tarkkailusta voisin sanoa, että ruokarytmillä on ainakin itselleni suuri merkitys.
Jos jätän ruokailujen välit liian pitkiksi, tulen helposti valinneeksi ”höttöä” lautaselle ja annoskoot kasvavat liian isoiksi nälän kurniessa.
Vihannesten ja kasvisten lisääminen on tarpeen. Olen tutustunut aiemmin tohtori ja bakteriologian dosentti Satu Pekkalan blogikirjoituksiin, ja kyllä kuitujenkin lisääminen omaan ruokavaliooni olisi perusteltua.
Satu Pekkalan kirjoituksia voit lukea tästä.
Suolan käytön suhteen olen kohtalaisen tyytyväinen, varsinkin kun vertaan sitä aikaisempaan käyttööni. Antaisin itselleni tämän perusteella arvosanan tyydyttävä.
Hyvällä tiellä ollaan, mutta petrattavaa löytyy.
”Aivoterveyden kannalta tärkeitä eivät ole ne asiat, joita teet vain harvoin. Tärkeitä ovat ne asiat, joita teet usein, lähes joka päivä.”
Aivoliitolla on hyviä ruokaan liittyviä vinkkejä. Voit lukea niitä tästä.
Sydänviikolla terveellinen ruokavalio on esillä myös Sydänliiton sivuilla.
Terveisin,
Annika
Annikan Aivovinkit-blogi on osa Lapin Muisti Kuntoon-hanketta ja aivoterveyden edistämistä Lapissa.