Ajankohtaista

Häpeästä irti -etäluento

Lapin Muistiyhdistys ja Napapiirin Omaishoitajat tuottavat etäluentojen sarjan Entäs sitten. Tarkoituksena on tuoda näkökulmia siihen, mitä on elää muistisairaana, muistisairaan läheisenä, toimia omaishoitajana ja paljon muuta.

Pääset mukaan tästä linkistä.

Etäluentoa voi seurata myös useissa Lapin kirjastoissa.

Väitöskirjatutkija Ella Autti Lapin yliopistosta luennoi aiheesta:

Häpeästä irti ke 30.11. klo 16-17.30

Ella Auttin väitöskirjatyö keskittyy erityisesti terveysalalla esiintyvään häpeään.

Häpeällä tunnustetaan olevan kielteinen vaikutus alalla. Auttin mukaan tunnistamaton häpeä hidastaa ja estää lääketieteen alan kehittymistä, aiheuttaa lääkäreiden virheiden peittelyä, saattaa johtaa epäeettisen ja epäinhimillisen sosiaalityön toteutumiseen ja tukee hoitoalan kiusaamiskulttuurin jatkoa.

Tässä on lisäohjeita etäyhteyden käyttöön.

 

|2022-11-29T19:05:29+02:0022.11.2022|

Muistityö tarvitsee meitä kaikkia

Jokaisella muistisairauteen sairastuneella on oikeus ihmisarvoa kunnioittavaan ja elämänlaatua ylläpitävään tukeen ja hoivaan.

Hyvinvointialueen valmistelutyö on meneillään, ja tarkoituksena on turvata yhdenvertaiset, laadukkaat ja saavutettavat palvelut kaikille lappilaisille.

Lapin Muistiyhdistyksen tavoitteena on luoda Lapista muistiystävällinen maakunta ja edistää aivoterveellisiä valintoja.

Siksi toivomme, että valmistelussa vahvistettaisiin asiantuntevaa palveluohjausta, sillä muistityö edellyttää erityisosaamista.

Jokainen sairaus on erilainen ja meillä on Lapissa noin 10.000 muistisairaus-diagnoosin saanutta. Heistä jokainen tarvitsee yksilöllistä ja kokonaisvaltaista ohjausta.

Toivomme myös, että Lapin Muistiyhdistyksen ja Muistiluotsikeskuksen tarjoama ohjaus, neuvonta, vertaistuki ja vapaaehtoistoiminta ovat myös tulevina vuosina osa toimivaa palvelupolkua.

Sekä työikäisenä että yli 65-vuotiaina muistisairauteen sairastuneet ovat oikeutettuja yksilölliseen kuntoutukseen, kuntouttavaan päivätoimintaan ja laadukkaaseen omatoimisuutta tukevaan kotihoitoon. Nämä kaikki siirtävät palveluasumisen, ympärivuorokautisen hoidon ja muiden kalliimpien palvelujen tarvetta.

Vaikuttavat palvelut rakennetaan yhteistyössä järjestöjen, muistiperheiden ja hyvinvointialueen kanssa. Haluamme olla vahvasti mukana vaikuttamassa muistiperheiden arjen sujuvuuteen.

Lapin Muistiyhdistys ry

Leif Wilenius

puheenjohtaja

Annika Väihkönen

toiminnanjohtaja

|2022-11-18T08:37:21+02:0018.11.2022|

Miten toimintakykyä voi tukea -luento

Lapin Muistiyhdistys ja Napapiirin Omaishoitajat tuottavat etäluentojen sarjan Entäs sitten. Tarkoituksena on tuoda näkökulmia siihen, mitä on elää muistisairaana, muistisairaan läheisenä, toimia omaishoitajana ja paljon muuta.

Etäluentoa voi seurata myös useissa Lapin kirjastoissa. Linkki julkaistaan molempien yhdistysten nettisivuilla päivää ennen luentoa.

Pääset mukaan tästä linkistä.

Mikäli sinulla on ongelmia kirjautua, voit lukea lisäohjeita seuraavasta linkistä:

Tässä on lisäohjeita etäyhteyden käyttöön.

Syksyn luennot ovat:

  • Toimintakyvyn tukeminen ke 26.10. klo 16-17.30, luennoitsijana Raija Kerätär, LT, kuntoutuslääkäri, aluehallituksen jäsen (hva).
  • Häpeästä irti ke 30.11. klo 16-17.30, luennoitsijana Ella Autti, väitöskirjatutkija, Lapin yliopisto
  • Läheisyys muistisairaan kanssa ke 14.12. klo 16-17.30, luennoitsijana Mirva Hartikainen, muistiasiantuntija, Lapin Muistiyhdistys.

|2022-10-21T07:38:26+03:0019.10.2022|

Kirsti jatkaa videoblogejaan

Aivoterveyslähettiläs Kirsti Mäensivu jatkaa Lapin Muistiyhdistyksen videoblogien sarjaa. Uusimmassa blogissaan hän pohdiskelee muistojen ja muistelusten merkitystä hyvinvoinnillemme.

Kirsti Mäensivu kannustaa muistelemaan.

Muistelu tuottaa hyvinvointia, lohduttaa, parantaa itsetuntoa ja antaa merkityksellisyyttä. Muistelu on terapeuttista yksin tai muiden kanssa.

Kirsti Mäensivu innostaa myös kirjoittamaan. Hän on kirjoittamassa vanhojen luokkakavereidensa kanssa koulumuistoja vuodesta 1955 alkaen. Osa muistoista on tunnelmia, viipyilyä hetkissä, jotka ovat yksityisiä muistoja. Osa muistoista on sosiaalisia muistoja, jotka yhdistävät luokkakavereita tai sukupolvia.

Kirsti Mäensivu kehottaa myös palvelukotien henkilöstöä perehtymään, miten muistelumenetelmiä voidaan hyödyntää myös hoiva- ja hoitotyössä.

Kirsti Mäensivu.

 

Kirstin kaikki blogit ovat Lapin Muistiyhdistyksen YouTube-kanavalla.

Lapin Muistiyhdistyksen kanavalle pääset tästä linkistä.

 

 

 

|2022-10-11T08:21:13+03:0011.10.2022|

Kotikontu on Lapin paras hoivakoti

Korvatunturin Kotikontu on valittu yleisöäänestyksessä Lapin parhaaksi hoivakodiksi. Lapin ensimmäinen ikäihmisten ammatillinen perhekoti on Maria ja Jarmo Pekkalan koti, jossa ikäihminen asuu osana perhettä. 

Lapin Muistiyhdistys ja Napapiirin Omaishoitajat etsivät kesän aikana kilpailulla Lapin parasta hoivakotia. Voittaja julkistettiin Muistiviikolla. 

– Tarkoituksena on ollut samalla nostaa hoivakotien imagoa ja antaa hyvän kiertää. Kotikontu sai eniten ehdotuksia ja toivoisin, että vastaavia perhekoteja tulisi lisää Lappiin, Napapiirin Omaishoitajien puheenjohtaja Hely Kilpamäki sanoo.

Leif Wilenius Lapin Muistiyhdistyksestä ja Hely Kilpamäki Napapiirin Omaishoitajista palkitsivat Maria ja Jarmo Pekkalan.

 

Äänestäjät perustelivat Kotikonnun valintaa monin eri tavoin. Savukosken Martilla vanhassa kyläkoulussa sijaitseva koti on jo ympäristöltään viihtyisä, ja yrittäjäpariskunta on onnistunut luomaan äänestäjien mielestä kodin kaikille asukkaille. 

– Me emme tee virikkeitä, vaan elämme tavallista perhearkea, jolloin jokainen tekee niitä kodin askareita, joihin haluaa osallistua. Emme ole töissä, vaan olemme aina paikalla niin kuin kotona ollaan, Jarmo Pekkala painottaa. 

Maria ja Jarmo Pekkalalla on yli kolmen vuosikymmenen työkokemus ikäihmisten palveluista. Siksi he halusivat luoda jotain erilaista, jossa asioita tehdään ikäihmisen kanssa yhdessä. 

Äänestäjien mielestä he ovat tässä työssä onnistuneet. 

Kotikonnun valintaa on perusteltu muun muassa näin: 

”Kuunnellaan ja reagoidaan huoliin ja tarpeisiin. Hyvä ruoka. Läheisen kunto ja mieli kohentunut huomattavasti hoivakotiin muuton jälkeen.” 

”Täällä on kuin kotona olisi. Turvallista olla. Vapaa liikkuminen, saa mennä ja tulla eikä ole ovet lukossa. Otetaan matkaan, käytetään kaupassa ja käydään elokuvissa ja tapahtumissa. Tämä on paras paikka ja mulla on oma kasvimaa, mansikkamaa ja raparperipenkki, josta huolehdin.” 

Kotikonnussa on tällä hetkellä neljä pitkäaikaista perhehoitopaikkaa sekä mahdollisuus lyhyempiin hoivajaksoihin.  

|2022-09-27T09:46:30+03:0025.9.2022|
Go to Top