Ajankohtaista

Ajankohtaista2020-08-03T11:58:54+03:00
23.11.2020

Ajatuksia aivojen hyvinvoinnista

Aivoterveys on elämän mittainen asia ja meidän tärkeä pääomamme.

Muokkaamalla elintapoja terveellisemmiksi voimme ehkäistä jopa kolmanneksen muistisairauksista. Olisikin tärkeää tunnistaa henkilöt, joiden riski sairastua muistisairauksiin on lisääntynyt, jotta toimintaa voidaan suunnata oikeaan kohderyhmään.

Mitä nuo riskitekijät ovat?

Jokainen riskitekijä on hieman erilainen, mutta tehokkainta olisi pyrkiä vaikuttamaan useaan riskitekijään samanaikaisesti.

Riskitekijät, jotka liittyvät elintapoihimme ovat:

 • vähäinen liikkuminen
 • korkea (ylä)verenpaine
 • kokonaiskolesteroli
 • painoindeksi
 • aivojen vähäinen käyttäminen

Tutkijat selvittävätä myös unen sekä uusimpana suolistomikrobien merkitystä aivojen hyvinvoinnille.

Työikäisen aivoterveyttä haastavat elintapojen lisäksi usein työhön ja työn tekemiseen liittyvät asiat.

Myös se, ettei työtä ole, vaikuttaa tänäänkin monen suomalaisen aivojen hyvinvointiin.

Miten voisin vähentää mahdollisia riskitekijöitä?

Aivoterveyden kulmakivet lienevät meille kaikille tuttuja asioita. Näitä ovat muun muassa:

 • liikunta
 • ruoka
 • uni ja lepo
 • aivojen aktiivisuus
 • mielen hyvinvointi

Keskeistä aivoterveyden edistämisessä on miettiä, mikä tai mitkä muutokset ovat tarpeellisia juuri minulle. Tutkijoiden mukaan mitään taikatemppuja ei tarvita, ainoastaan tarpeellisia muutoksia tehokkaasti ja ennen kaikkea myönteisellä otteella.

Ruokaan ja ruokailuun liittyen aivoterveyttä edistäviä muutoksia voisivat olla esimerkiksi värikkäiden kasvisten ja marjojen sekä kalan lisääminen lautaselle, syöminen tasaisesti useamman kerran päivässä, uusien ruokareseptien
kokeileminen tai vaikka yrttien viljely.

Mielekäs liikunta voi toteutua monin tavoin muutaman kerran viikossa tai päivittäin tai vaihtamalla kauppakäynnit autoilun sijaan kävellen toteutettaviksi.

Korona on tuonut omia haasteita toisten tapaamiseen, mutta kannusta ystäviä ja tuttavia ulkoiluseuraksi, opettele haaveilemasi uusi taito ja kuuntele sinulle mielekästä musiikkia.

Aivoterveyttä voi edistää päivittäisessä arjessa, jo tänään. Pienilläkin valinnoilla voi pienentää omaa riskiään sairastua aivoterveyttä heikentäviin sairauksiin.

Miten sinä vähentäisit riskitekijöitä?

21.11.2020

Viikko-ohjelma 23.-29.11.

Lapin Muistiyhdistyksen viikko-ohjelma päivitetään maanantaisin myös nettisivuillemme. Nopeat muutokset ovat toki mahdollisia korona-ajan vuoksi, mutta pyrimme pitämään nämä tiedot ajan tasalla.

Maanantai:

Rovaniemi: Ukko-Klupi klo 13-15, Caritas, Aurora-sali. Lisätiedot Mirvalta p. 0400 742319.

Tiistaina:

Rovaniemi: Jämäkkä Vasa klo 13-15, Caritas, Aurora-sali. Lisätiedot Mirvalta p.0400 742319.

Keskiviikkona:

Rovaniemi: Liikuntaryhmä klo 10.30-11.30, uimahalli Vesihiisi. Kokoontuminen aulassa klo 10.15. Lisätiedot toimistolta p 040 5080482.
Laula kanssain klo 12-13, Caritas, Aurora-sali.
Tukituokio klo 13-14.30, Caritas, Muistitupa.
Ivalo: Aivoreenit klo 13-15, Ivalon kirjasto. Lisätiedot Virpiltä p. 045 6943759.

Torstaina:

Rovaniemi: Naisten Porinapaja 1 klo 10-12, Muistitupa. Lisätiedot Mirvalta p. 0400 742319.
Ivalo: Luonto lähelläsi -ryhmä klo 13-15, Ivalon kirjasto. Lisätiedot Virpiltä p. 045 6943759.

Perjantaina:

Päivitämme koronatilanteen mukaisen Lapin viikko-ohjelman perjantaina.

 

29.10.2020

Nukkumalla menestykseen!

Lapin Muistiyhdistys tarjoaa lauantaina 7.11. klo 13-14.15  unitohtori Henri Tuomilehdon maksuttoman etäluennon: nukkumalla menestykseen!

Henri Tuomilehto on hyvän unen lähettiläs, joka on viidentoista vuoden ajan tutkinut unta, unen vaikutuksia terveyteen ja erityisesti sitä, kuinka meistä jokainen voi parantaa nukkumistaan. 

Luento välitetään muun muassa useiden Lapin kirjastojen kautta maakuntaan korona-ohjeistuksin.

Lapin Muistiyhdistyksellä on meneillään Lapin Muisti Kuntoon –hanke, jossa tavoitteena on innostaa lappilaisia huolehtimaan aivoterveydestään koko elämän ajan. 

Henri Tuomilehdon luento saa kuulijan ymmärtämään, kuinka merkittäviä tekijöitä uni ja palautuminen ovat niin yksilölle kuin kansantaloudellekin. Riittävä uni on osa terveellisiä elintapoja, jotka edistävät aivoterveyttä ja muistia. 

Tuomilehto on johtanut muun muassa tutkimusta, jossa osoitettiin ensimmäisenä maailmassa terveellisten elämäntapojen hyödyllinen vaikutus uniapnean hoidossa. Tutkimus on muuttanut kansainvälisiä hoitosuosituksia uniapnean hoidossa.

Tuomilehdolla on vuosien kokemus uniongelmaisten potilaiden hoitamisesta ja tutkimustyöstä liittyen uneen, tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairastavuuteen sekä siihen, kuinka terveelliset elämäntavat vaikuttavat näihin sairauksiin.

Luento on osa Lapin Muisti Kuntoon –hankkeen Aivoterveyslähettiläskoulusta, mutta sitä voivat tulla kuuntelemaan myös muut asiasta kiinnostuneet.

Lisätietoja luennosta  

asiantuntija Annika Väihkönen, Lapin Muisti Kuntoon –hanke 

annika@lapinmuistiyhdistys.fi 

tai 0400 741 279 

 

  

 

  

27.10.2020

Annikan Aivovinkit vauhdittavat Lapin Muisti kuntoon -hanketta

Annika Väihkönen on aivoterveyden asiantuntija. Annikan Aivovinkit vauhdittavat Lapin Muisti kuntoon -hanketta.

Voit seurata Annikan blogia tältä palstalta ja joskus jopa kuunnella Annikan ääntä:

Olen Väihkösen Annika, reilu nelikymppinen rovaniemeläinen. Muistiasioiden parissa olen työskennellyt Lapin Muistiyhdistyksessä yli seitsemäntoista vuotta ja nyt toimin yhdistyksen aivoterveyden asiantuntijana.

Tulevissa blogeissani peilaan aivoterveys -teemaa sekä tutkimuksiin että omiin kokemuksiin. Omat elintapani ovat olleet viimeisten vuosien aikana vähemmän aivoterveyttä tukevia ja kuulun itsekin kohderyhmään, joka erityisesti hyötyy elintapaohjauksesta.

Tule mukaan!

Annika

 

 

22.10.2020

Tule aivoterveyslähettilääksi!

Aivoterveys on tärkein pääomamme. Aivoterveys tarkoittaa aivojen hyvinvointia, ja siitä huolehtiminen on elinikäinen asia.

Elintapoja muokkaamalla voimme ehkäistä merkittävästi myös muistisairauksia. Siksi meillä Lapin Muistiyhdistyksessä on meneillään Lapin Muisti kuntoon -hanke, jossa yhdessä maakunnan toimijoiden kanssa luomme toimintamallia, jolla voisimme tavoittaa riskiryhmiin kuuluvia lappilaisia.

Vapaaehtoiset aivoterveyslähettiläät levittävät tietoa terveellisistä elintavoista lähipiirissään, harrasteryhmissään tai laajemmille joukoille. Lähettilään työtä voi tehdä monin eri tavoin.

Olisitko sinä kiinnostunut tästä työstä? Jos olet, tule mukaan koulutukseen!

Asiantuntija Annika Väihkönen kouluttaa uusia aivoterveyslähettiläitä Kemissä la 7.11.

Annikan aivoterveyskoulutus alkaa.

22.9.2020

Syksyn Muistiviesti ilmestynyt

Uudistunut Muistiviesti on postitettu jäsenille Muistiviikon kynnyksellä. Pääjuttuna lehdessä on työikäisenä sairastuneen Vuokko Hakosen ja hänen puolisonsa Timo Lindholmin tarina.

He molemmat osallistuvat nykyisin aktiivisesti Lapin Muistiyhdistyksen toimintaan.

Haastattelu on julkaistu myös Uusi Rovaniemi -lehdessä 19.9.2020.

Työikäisen vaimon muistisairaus yllätti.

Muistiviestissä on koronakevään videobloggaajan Kirsti Mäensivun ajatuksia, muistohjaajien terveisiä, asiantuntija Annika Väihkösen kirjoitus Lapin Muisti kuntoon -hankkeesta ja paljon muuta.

Muistiviesti on ilmestynyt.

6.9.2020

Muistiviikon ohjelma maakunnassa

Lapin kunnankirjastoissa on tietoa muistisairauksista ja Lapin Muistiyhdistyksen sekä Muistiliiton toiminnasta. Infoa on jaossa tehostetusti koko teemaviikon (21.-27.9.) ajan.

Lisäksi meillä on tarjolla:

Ma 21.9.

Iina Terhon dokumenttielokuva Sanojen takana saa ensi-iltansa ma 21.9. Elokuvassa on koskettavia lauluhetkiä muistisairaan kanssa.

 

Ti 22.9.

Muistitori Ivalossa, Sodankylässä.

Muistitanssit klo 15-17 Keminmaassa, Ravintola Käpylä. Musiikista vastaa Markus Savolainen & Pohjan Soundi.

Ivalon alaosaston Juhlaretki Kaunispäälle.

 

Ke 23.9.

Perustietoa muistisairauksista ja sairastuneiden kuntoutuksesta, etäluento (webinaari).

Geriatrian erikoislääkäri Maija-Helena Keränen luennoi klo 13-15.

 • luento on seurattavissa Sodankylän kunnantalon valtuustosalissa
 • Kemin kulttuurikeskuksen pienessä auditoriossa
 • luennon jälkeen on mahdollisuus keskustella muistiasioista ja yhdistyksen toiminnasta

Pe 25.9.

Muistitori Sodankylässä.

La 26.9.

Muistitanssit klo 14-17 Sodankylässä, Sodankylän liikuntahalli.

 

Muistiviikolla tanssitaan.

Su 27.9.

Muistimessu Inarin saamelaiskirkossa.

 

 

1.9.2020

Muistiliitto huolissaan rahoituksen tulevaisuudesta

Valtiovarainministeriö esittää vuoden 2021 budjettiin sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoituksen leikkaamista 127 miljoonalla eurolla.

Tämä merkitsisi järjestöjen rahoituksen 33 prosentin laskua.

Esitys on erittäin huolestuttava tukea tarvitsevien ja haavoittavassa tilanteessa elävien kuten muistisairaiden ihmisten kannalta.

Järjestöjen matalan kynnyksen maksuton ammatillinen tuki ja vertaistuki täydentävät julkisen ja yksityisen sektorin palveluita tavalla, jota on vaikea, jopa mahdoton korvata.

Muistisairaus on kansansairaus, jota sairastaa noin 200 000 suomalaista. Omaisten ja läheisten kautta  sairaus vaikuttaa jopa miljoonan ihmisen arkeen. Sairastunut ja läheinen tarvitsevat tietoa, ohjausta ja neuvontaa sekä vertaistukea elämäntilanteeseensa.

Erityisen haastava tilanne on nyt.

Keväällä koronapandemia keskeytti muun muassa  kaiken ryhmätoiminnan sekä sulki muistisairaat ja läheiset koteihinsa. Rajoitustoimien pitkittyessä sekä sairastuneiden että läheisten jaksaminen vaarantui. Nyt on aika vahvistaa tukea ja auttamisen tapoja, ei vähentää niitä.

Muistisairauden taloudelliset vaikutukset ovat merkittävät. Ympärivuorokautisen hoivan asiakkaista kolme neljästä sairasta keskivaikeaa tai vaikeaa muistisairautta. Ympärivuorokautisen hoivan kustannukset ovat keskimäärin 60 000 euroa vuodessa asukasta kohden.

On lyhytnäköistä leikata tukea ihmisiltä, jotka sairastavat etenevää neurologista sairautta, joka vaatii myös läheisiltä paljon.

Muistisairauden varhainen toteaminen, oikea lääkitys, kuntoutus, sujuva arki ja mielekäs tekeminen pitävät toimintakykyä ja aivoterveyttä yllä sekä siirtävät vaativampien palveluiden tarvetta eteenpäin.

Muistiliitto vaatii, että sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaedellytykset turvataan vuonna 2021 perumalla esitetyt leikkaukset ja järjestöjen rahoitus ratkaistaan myös pidemmällä aikavälillä muun muassa laskemalla arpajaisveroa ja kompensoimalla Veikkauksen tuottojen laskua budjettivaroista.

Muistisairaiden ja läheisten palvelut ja arki eivät suju ilman järjestöjä.

Muistiliitto ry
Merja Mäkisalo-Ropponen, puheenjohtaja
Sari Sarkomaa, 1. varapuheenjohtaja
Pasi Kivisaari 2. varapuheenjohtaja

 

1.9.2020

Muistiviikon ohjelma Rovaniemellä

Maanantaina 21.9.

Muistitanssit:

Kunnon Pojat tahdittaa ravintola Valdemarissa (Jäämerentie 9) klo 12.

Pääsymaksu 5 e.

 

Sanojen takana

Iina Terhon dokumenttielokuva Sanojen takana saa ensi-iltansa ma 21.9. Elokuvassa on koskettavia lauluhetkiä muistisairaan kanssa.

Elokuva on katsottavissa Muistiviikon ajan ilmaiseksi:

https://vimeo.com/424316385

 

Tiistaina 22.9.

Mitä palveluja muistiperhe voi saada kaupungilta ja kenellä niihin on varaa?

Asiasta kertovat Rovaniemen kaupungin viranhaltijat.

Kaupunginkirjaston Lapponica-sali (Jorma Eton tie 6) klo 14

 

Muistiasia on kaikkien asia – milloin on syytä huolestua muistiongelmissa?

Getiatrian erikoislääkäri Kimmo Määttä pohjustaa keskustelua.

Kaupunginkirjaston Lapponica-sali klo 18

 

Keskiviikkona 23.9.

Perustietoa muistisairauksista ja sairastuneiden kuntoutuksesta, etäluento (webinaari)

Geriatrian erikoislääkäri Maija-Helena Keränen luennoi.

Caritas Rovaniemi, Aurora-Sali (Lapinkatu 1) klo 13.00-14.30

 

Torstaina 24.9.

Kenen kanssa voi keskustella, jos muistiperheessä tarvitaan apua

tai jos perheessä on väkivallan uhkaa?

Aiheesta ovat keskustelemassa Lapin ensi- ja turvakoti ry:stä Kriisityöntekijä Pirjo Lehmuskoski Kriisikeskuksesta ja Turvakodin vastaava sosiaalityöntekijä Johanna Karjalainen.

Kaupunginkirjaston Lapponica-sali klo 12

 

Muistisairaan arvostava kohtaaminen

Lähihoitaja Pertti Kivimäki.

Kaupunginkirjaston Lapponica-sali klo 18

 

Sunnuntaina 27.9.

Muistimessu

Korkalovaaran kappeli klo 13

1.9.2020

Tarinatiistait

Koronatilanteen vuoksi tarinatiistait jatkuvat tammikuussa 2021.

Lapin Muistiyhdistys aloittaa tarinatiistait kerran kuukaudessa Caritas-palvelukeskuksen Aurora-salissa.

Muistiyhdistys haluaa innostaa lappilaisia muistelemaan lähihistorian tapahtumia, sillä se aktivoi mukavalla tavalla aivoja.

Korona-aika on rajoittanut kokoontumisia, ja se on heijastunut monilla tavoilla ihmisten hyvinvointiin, sillä muistia virkistävää tekemistä on ollut vähän tarjolla.

Järjestelyissä otetaan huomioon turvavälit ja muut viranomaisten koronaohjeet.

Lokakuussa tarinatiistaissa keskitytään Lapin legendaarisimman jätkän, Nätti-Jussin elämään. Kirjailija Olli Tiuraniemi kertoo, miten Nätti-Jussista tuli tarinoiden suurmies kuolemansa jälkeen.

Marraskuussa olemme evakkomatkalla ja joulukuussa muistelemme Hilda Lukkariseen ja Rovaniemen käsityökouluun liittyviä sattumuksia.

Ensimmäisenä tiistaina 1.9. uittopäällikön poika Lauri Snellman vei meidät uiton historiaan Erkki-isänsä jalanjäljissä.

Jos sinulla on mielessä jokin mielenkiintoinen aihe kevätkaudelle tarinatiistaille, ota yhteyttä muistiasiantuntija Maarit Simoskaan p. 044 977 2991.

 

Tarinatiistai 

klo 12-15 Lapinkatu 1:ssä (Caritas, Aurora-sali). Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

 

Go to Top