Edunvalvontavaltuutus
Edunvalvontavaltuutus on valtakirja, jolla voit valtuuttaa haluamasi luottohenkilön huolehtimaan asioistasi sen varalta, että tulet myöhemmin kykenemättömäksi hoitamaan asioitasi. Valtuutusta ei oteta käyttöön lainkaan, jos kykysi hoitaa omia asioitasi säilyy ennallaan koko elämänkulkusi ajan.
Jos sinulla tai läheiselläsi on todettu muistisairaus, mutta sairaus ei ole vienyt kykyä ymmärtää valtuutuksen sisältöä ja merkitystä, sen tekeminen on yhä mahdollista. Tarvittaessa valtuutuksen liitteeksi voi hankkia lääkärinlausunnon, jossa lääkäri arvioi ymmärryskykyäsi.
Edunvalvontavaltakirjalla voit määritellä, kuka asioitasi hoitaa, millaisia asioita hän saa hoitaa ja miten niitä pitäisi hoitaa. Lisäksi voit määritellä, miten valtuutetun toimintaa pitäisi valvoa. Yleensä luottohenkilölle annetaan oikeudet hoitaa talouteen ja omaisuuteen sekä terveydenhoitoon liittyviä asioita joustavasti.
Valtuutettu lähettää valtakirjan digi- ja väestötietovirastolle vahvistettavaksi vasta silloin, kun et enää itse pysty hoitamaan asioitasi. Vahvistaminen edellyttää lääkärinlausuntoa sekä valtuuttajan että mahdollisen aviopuolison lausumaa valtuuttajan ymmärryskyvystä.
Digi- ja väestötietoviraston oppaassa on ajankohtaista tietoa edunvalvontavaltuutuksesta ja edunvalvonnasta.
Voit tutustua oppaaseen tästä linkistä.
Täältä voit lukea lisää, miksi varautuminen kannattaa tehdä jo nyt.
Hoitotahto
Hoitotahdossa otat kantaa siihen, minkälaista hoitoa haluaisit elämänkulkusi loppuvaiheessa. Voi olla, että olet tajuttomuuden, onnettomuuden tai muistisairauden vuoksi tilanteessa, ettet kykene itse kertomaan, minkälaisia hoitopäätöksiä mielestäsi pitäisi tehdä.
Hoitotahto on terveydenhuollon henkilökuntaa sitova tahdonilmaus hoitoon ja elämää ylläpitäviin toimenpiteisiin kuten keinoruokintaan tai suonensisäiseen antibioottihoitoon.
Saat perustietoa hoitotahdosta tästä linkistä.
Hoivatahto tai elämänlaatutestamentti voi olla osa hoitotahtoa, mutta se ei ole samalla tavalla henkilökuntaa sitova. Hoivatahdossa otat kantaa muuhun kuin lääketieteelliseen hoivaan. Voit esimerkiksi kirjata, mitä haluat syödä, miten pukeutua, mikä on mielimusiikkiasi, ja hoiva/hoitoyksikön henkilökunta toteuttaa toiveitasi, mikäli se on mahdollista.
Asuminen
Vanhustyön Keskusliiton sivustolla on monipuolista tietoa tulevaisuuden asumisen ennakointiin.