Muistisairaan hellyyden ja läheisyyden kaipuu lisääntyvät sairauden edetessä. Seksuaalineuvojaksi opiskellut muistiasiantuntija Mirva Hartikainen korostaa, että seksuaalisuus on osa jokaisen persoonallisuutta syntymästä elämänkulun loppuun saakka – myös muistisairaalla.

– Seksuaalisuus voi olla sitä, että haluan laittautua ja korostaa naisellisuuttani eli pukeutua kauniisti, lakata kynnet, käyttää koruja tai se voi olla hyvän olon tunnetta, jota voin ilmaista vaikka tanssimalla tai kuuntelemalla musiikkia kotona yksin.

Muistisairauteen sairastuneiden seksuaalisuudesta puhutaan julkisuudessa harvoin.

Mirva on jo pitkään suunnitellut syventävänsä omaa osaamistaan seksuaalineuvojan opinnoilla, sillä muistiryhmissä ja muistisairaille ja heidän läheisilleen suunnatuilla lomilla aihetta sivutaan kuitenkin usein.

Mirva Hartikaisen mielestä muistisairaan hellyyden kaipuu voidaan joskus tulkita väärin. Jos muistisairas hivelee hoitajaansa tai ohikulkijaa, toinen voi kavahtaa kosketusta ja olettaa, että muistisairas on kiinnostunut seksistä.

– Kosketuksen kaipuu on vahvaa. Väärinymmärrykset ovat mahdollisia, jos muistisairaalla ei ole kykyä tuottaa sanoja, joilla hän haluaisi viestiä, että kosketa minua, olet minulle tärkeä ja välitän sinusta.

Kortit helpottavat puheeksiottamista

Mirva Hartikainen on tuottanut opintojensa lopputyönä Minun seksuaalisuuteni-kortit. Korteissa olevien kuvien ja tekstien avulla on tarkoitus helpottaa asioiden puheeksi ottamista.

Korteissa on eri-ikäisiä ja erilaisia pareja tai esimerkiksi iäkäs, lähekkäin tanssiva pariskunta. Tekstit antavat virikkeitä pohtia muun muassa, mitä rakkaus merkitsee minulle.

Toivoisin, että parisuhteessakin tulisi ymmärrystä, miten voi toimia, mitä voi tehdä yhdessä, mitä voi muistella, mikä on meille tärkeää, mistä pidämme itsessämme tai toisissamme, mistä haluan, että toinen koskettaa.

Mirva Hartikainen on testannut pienryhmissä, miten puheeksiottaminen toimii.

Aihe tuntui aluksi vaikealta, mutta kortit antoivat jokaiselle mahdollisuuden kertoa ajatuksistaan ja ryhmän lopuksi moni totesi, ettei puhuminen ollutkaan niin hankalaa.

Mirva testasi myös pariskuntien porinoissa syksyllä, miten suhdetta voi vaalia ja nähdä puolisossa muutakin kuin muistisairauden.

Taisipa joku sanoakin, että pidä hetkestä kiinni, nappaa vaimo kainaloon, matot syrjään ja tanssi. Tai pidä kädestä kiinni, halaile ja laulele. Kaikki parisuhteen hyvä ei lopu muistisairauteen.

Ja voihan olla, että muistisairaus on tuonut lisää läheisyyttä parikunnan elämään.

– Eräskin pariskunta kertoi, että he ovat läheisempiä kuin aiemmin, istuvat sohvalla ja halailevat, katsovat televisiota yhdessä käsi kädessä.

Korona-aika lisännyt hellyyden kaipuuta

Korona-aika on vähentänyt kohtaamisia, kättelyjä ja halaamista ja kuitenkin lisännyt hellyyden kaipuuta.

– Korona-aika on erityisesti yksin asuvalla muistisairaalle vaikeaa aikaa. Jos kotihoito käy kerran viikossa ja vaikka rasvaa jalat, se voi olla viikon ainoa kosketus, mutta jos ketään ei käy, se on surullista.

Seksuaalineuvojan koulutus on vahvistanut muistiasiantuntijan ammatillista osaamista. Opinnäytetyönä valmistuneet kortit ovat muidenkin hyödynnettävissä.

– Ei ole oikeaa ja väärää tapaa ottaa seksuaalisuutta puheeksi. Itse olen saanut koulutuksesta uusia eväitä muistityöhön.

Jaa tämä sivu: