Aivo- ja muistiterveys

Aivo- ja muistiterveys2024-03-22T11:41:51+02:00

Aivoterveys on tärkein pääomamme. Aivoterveys tarkoittaa aivojen hyvinvointia, ja siitä huolehtiminen on elinikäinen asia.

Elintapoja muokkaamalla voimme ehkäistä merkittävästi myös muistisairauksia. Terveelliset elämäntavat tukevat aivoterveyttä.

Olemme julkaisseet keväällä 2024 aivoterveysoppaan, jossa on monenlaisia vinkkejä, kuinka jokainen meistä voi huolehtia aivojen ja samalla myös muistin hyvinvoinnista.

Voit tutustua aivoterveysoppaaseen tästä.

Lapin Muistiyhdistyksessä on meneillään Lapin Muisti kuntoon -hanke, jossa yhdessä maakunnan toimijoiden kanssa luomme toimintamallia, jolla voisimme tavoittaa riskiryhmiin kuuluvia lappilaisia.

Voit tutustua Lapin Muisti Kuntoon -hankkeen esitteeseen tästä.

Vuoteen 2030 keskivaikeaa tai vaikeaa muistisairauden vaihetta sairastavien muistisairaiden, yli 65- vuotiaiden määrän arvioidaan kasvavan Lapissa yli 2 000 henkilöllä. Myös työikäisenä sairastuvien määrä kasvaa.

Muistiterveys on aivoterveyden ja muistin huolenpitoa. Terveellisten elämäntapojen lisäksi muistinhuoltoa ovat aivojen aktivointi esimerkiksi aivojumpalla ja  sosiaalisella kanssakäymisellä. Muistista on huolehdittava myös suojaamalla aivoja liiallisilta ärsykkeiltä ja kuormittumiselta.

MuistiTerve Pohjois-Suomi-hanke edistää muistisairautta ennaltaehkäiseviä ja toimintakykyä parantavia toimia Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueilla asuvien 60–79 –vuotiaiden muistisairauksien riskiryhmään kuuluvien henkilöiden keskuudessa.

Voit lukea hankkeesta tarkemmin täältä.

Lapissa hankkeen asiantuntijana työskentelee Marika Kulppi p. 044 977 2898 tai
marika.kulppi(at)suomenselanmuisti.fi

Asiantuntija Annika Väihkönen kouluttaa eri puolilla maakuntaa tunnistamaan riskitekijöitä ja toteuttaa elintapaohjausta. Lisäksi hän toteuttaa Muistikummituokioita, luennoi aivoterveydestä ja järjestää työpaikoille Aivovartteja.

Annika kouluttaa myös vapaaehtoisia Aivoterveyslähettiläiksi, jotka voivat jakaa aivoterveystietoutta eteenpäin.

Heistä yksi on Kirsti Mäensivu, jonka videoblogeja voimme seurata muun muassa Lapin Muistiyhdistyksen YouTube-kanavalta.

Näistä linkeistä pääset suoraan YouTube-kanavallemme ja Kirstin videoblogeihin.

Kirstin ajatuksia muistisairaan kohtaamisesta 30.1.2021.

Kirstin ajatuksia musiikista 4.12.2020

Kirstin ajatuksia liikunnasta 21.11.2020

Kirstin ajatuksia Finger-mallista 6.11.2020

Kirstin ajatuksia muistista 22.10.2020

Kirstin ajatuksia eläkkeelle jäämisestä 10.10.2020

Kirstin ajatuksia aivoterveydestä 28.9.2020

Kirstillä on asiaa 22.9.2020

Aivovinkit-blogit

Tästä voit seurata muistiohjaaja Katriina Holckin ja asiantuntija Annika Väihkösen ja  aivoterveyteen liittyviä  blogeja.

Katriina ja Annika avaavat omien elämäntapojensa kautta, miten meistä jokainen voi tehdä pieniä ja isoja tekoja aivoterveyden hyväksi.

Uuden oppiminen kannattaa aina!

"No miehän haluan personal traineriksi", totesin, kun olin itse onnistunut muuttamaan omat elintavat terveellisimmiksi ja pudottamaan painoakin 30 kiloa. Tämä [...]

Kun unet jäävät vähäisiksi

Tiiäthän sen tunteen, kun unet ovat jääneet vähäisiksi yöllä... Tällöin koko päivä menee tietyssä sumussa ja tuntuu, ettei ajatus kulje. [...]

Enkö saa enää halata?

Näin eräs vanhus minulle totesi, kun kävin hänen luonaan koronapandemian alettua ja rajoitusten voimaan tultua. Tällöin olin töissä vanhusten kotihoidossa [...]

Vesi vanhin voitehista

Nesteitä tulisi päivän aikana nauttia 1-1,5 litraa, mieluiten vettä. Tosin kesäkuumalla parempi vaihtoehtoehto on laimea mehu tai kivennäisvesi riittävän suolatasapainon [...]

Liike on lääke

Liike on lääke -laulu lähtee soimaan nappikuulokkeista, kun astun ulos autosta, ja laulu alkaa viedä askelia nopeampaa tahtia melkein hölkkään [...]

Loman kynnyksellä 

Näin loman aloituksen siintäessä muutaman työtunnin päässä on hyvä pysähtyä vilkaisemaan menneeseen puoleen vuoteen sekä kurkistamaan alkavaan syksyyn. Mennyt puoli [...]

Jaa tämä sivu:
Go to Top